Az első ejakuláció megrázó esemény – Fontos a szülői felvilágosítás!

784
HOZZÁSZÓLÁS:

Az első ejakuláció gyakran teljes mértékben spontán következik be: éjszaka, erotikus álom hatásra. Ritkábban maszturbáció eredménye.

A szakemberek szerint az első ejakuláció megrázó esemény, mert a fiúkat általában senki sem világosítja fel az eseményről és az ezzel járó örömérzésről – Ideális lenne, ha az apa szólna egy-két szót ezekről a dolgokról, bármilyen nehezére esik is.

A szülőknek tudniuk kellene, hogy az éjszakai magömléseket a világon semmiféle módszerrel sem csökkenthetjük vagy akadályozhatjuk meg, és erre nincs is semmi szükség! Inkább legyenek figyelmesek, válasszanak olyan színű lepedőt, melyen nem szembeötlő a spermafolt.

További jó tanácsok:

Meg kell győzni a fiatalokat arról is, hogy nem követtek el hibát, még akkor sem, ha a foltok maszturbálás útján keletkeztek.

Fontos, hogy gondolatban előre felkészüljünk a kínos helyzetre, keressük meg azokat a szavakat, amelyek a gyermek és saját szókincsünknek egyaránt megfelelnek.

Az is gondot okozhat, hogy mennyire kell részletesen megtárgyalni ezeket a dolgokat anélkül, hogy a gyermeket túlterhelnénk. Ebben a vonatkozásban bátran a gyermek vezetésére bízhatjuk magunkat: kérdéseivel határozottan jelezni fogja a válaszok határait is.

Egyénileg változó, hogy valaki milyen nyíltan és részletességgel képes beszélni a szexualitásról. Fontos, hogy inkább ezeknek a határoknak a tiszteletben tartásával, ám lazán, feszengés nélkül válaszoljunk. A gyerekek pontosan megérzik, ha a szülők elvágják a beszélgetés fonalát vagy vonakodva, kelletlenül felelnek. A szülő elfojtó jellegű vagy saját szorongásait tükröző szexualitással kapcsolatos magatartása egy életre hatással lehet a gyermekre.

Fontos, hogy amikor a szexről beszélgetünk, szülőként őrizzük meg szokásos viselkedésünket. Gyermekünk ismeri szégyenküszöbünket, és finom érzéke van az ellentmondások iránt. Ha például olyan durva szavakat használunk, amit különben soha, azzal zavart kelthetünk, mondanivalónk elveszti hitelességét.

Azt is nyugodtan bevallhatjuk, ha a kérdés zavarba hoz: Biztosítsuk a gyereket, hogy szívesen válaszolunk kérdéseire, de egy kis időre van szükségünk, hogy a beszélgetésre felkészülhessünk.

A gyermekeknek konkrét válaszokra van szükségük, amelyek eligazíthatják őket zavaros elképzeléseikben!

Például úgy hiszik, hogy a babát kivágják a mama hasából, mert nincs hol kijönnie, vagy hogy kikakálják, mert tudomásuk szerint csak úgy jöhet ki valami. Ha egy speciális kérdésre nem tudjuk a választ, nyugodtan mondjuk meg, hogy utána kell néznünk.

Ha a szülő fesztelen tud maradni ezekben a helyzetekben, azzal is azt sugallja, hogy a szexualitás magától értődik!

Felesleges ez ügyben a megfelelő időpontra várni, ez ugyanis nem létezik. A felvilágosítás nem egyszeri esemény, hanem a fejlődést végigkísérő folyamat. Általában keveset érünk el azzal, ha magunktól hozunk fel szexuális témákat, a gyermekeket ugyanis nagyon különböző időpontban kezdi foglalkoztatni a nemiség.

Tizenéves kortól egyébként is jelentős változásnak lehetünk tanúi, a szülők már a leendő felnőtthöz szólnak!

Szinte minden, amit már megbeszéltek, újra kérdésként merül fel. A pubertásban a serdülő test és a nemiség új értelmet kap, és a fiatalok szeretnének magyarázatot kapni új érzelmeikre. A másik nem működését is meg kell ismerniük: fiúknak éppúgy tisztában kell lenniük a női ciklussal, a menstruációval, mint a lányoknak az erekcióval és a magömléssel.

Tudniuk kell, hogy a testükben végbe-menő változások egyszerűen hozzátartoznak a felnőtté váláshoz, tehát nincs miért szégyenkezniük! A nemiség már egyértelműen összefügg egy másik emberhez fűződő viszonnyal. Időszerű megtárgyalni a tudnivalókat a fogamzásgátlással és a szexuális úton terjedő betegségekkel kapcsolatban. Ne feledjük, a cél az, hogy a gyermek felelősségteljesen gondolkodjon ezekről a dolgokról, és nem az, hogy a szexualitást fenyegetőnek vagy veszélyesnek érezze!

784
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]