Melyek az ondóplazma feladatai?

742
HOZZÁSZÓLÁS:

Az ondóplazma az a folyadék, amelyben a spermiumok úsznak. A prosztatából. az ondóhólyagokból és a herétől a húgycsőkimenetig (és a külvilágig) húzódó ondóvezetékek összességéből származik, de főleg a mellékheréből.

Mi az ondóplazma szerepe?canstockphoto5426801

Éveken keresztül két funkciót tulajdonítottak neki: szállítási és kilökő funkciót. Azt gondolták, hogy mivel a spermiumok csak a méhben tudják kifejteni íratásukat, ezért a lehető leggyorsabban el kell hagyniuk az ondóplazmát a vaginába jutásukat követően. Azt mondták erre. hogy az ondóplazma csak azért van, hogy a spermiumok ne érezzék jól magukat benne!

Valójában néhány éve merőben megváltozott a szemlélet a prosztata és az ondóhólyag váladéktermeléséről melyek keveredése során jön létre az ondóplazma. Ez, mint minden élő közeg, hihetetlenül bonyolult. Megszámlálhatatlan mennyiségű hormont és legalább annyi kémiai anyagot tartalmaz, de mindenekelőtt három fő funkciója van.

IMMUNOLÓGIAI FUNKCIÓ

Ez az első funkció nagyon érdekes. A spermiumok a nő szervezete számára idegenek. Amikor a hüvely belsejében vannak, szövetidegen anyag lévén mindegyiket meg kellene semmisítenie a nő szervezetének.

Az ondóplazma csökkenti a nő immunvédekezését, segíti ezzel a spermiumoknak a női szervezet általi tolerálását.

Ez a funkció segítheti az AIDS és más nemi úton átadható betegségek terjesztését is. A sperma az ellenállás csökkentésével segítheti a vírus behatolását.

A másik két funkció közvetlenül a szaporodással függ össze.

A NEMES SEJTEK VÉDELME

A második funkció a legnagyobb jelentőségű. Ismételten spermiumvédő funkció: ezeknek a mozgásra képes sejteknek veszélyes utazást kell megtenniük a női nemi szerveken keresztül. Sok támadóval találkozhatnak, főleg mikrobákkal. Másrészt nagyon fontos, hogy utazásuk során a sejtek genetikailag ne sérüljenek egészen a petesejtbe való bejutásukig és a megtermékenyülésig, amely a spermaürülés után akár órákkal következik csak be.

A prosztatanedv és különösképpen a benne lévő cink megvédi a spermiumokat a sejtfalsérüléstől és a sejtmagszéteséstől (amit dekondenzációnak nevezünk).

Ami az ondóhólyag váladékát illeti, a spermiumokat kabátszerű burokba öltözteti, hogy tovább erősítse a sejtmembránt és elfedje a felszínen elhelyezkedő molekulákat. Ezáltal a spermiumok kevésbé lesznek sérülékenyek a környezeti hatásokra.

A SPERMIUMBEHATOLÁS MEGKÖNNYÍTÉSE

Ez a harmadik funkció. Az ondóhólyag és a prosztata szinergikus működésének eredményeként jön létre. Érdemes megjegyezni: normális esetben a sperma folyadék formájában ürül; öt perccel az ejakuláció után azonban megalvad és az utána következő tíz-harminc percben ismét elfolyósodik. Ezért van az, hogy mesterséges megtermékenyítés esetén a hüvelybe vagy a méhnyakra történő bejuttatás előtt megvárják, míg a sperma ismét elfolyósodik, mert addig a spermiumok mozdulatlanok maradnak.

A sperma megalvadása az ondóhólyagban termelődött fehérjék hatására jön létre, és így egy alvadékszerű anyag keletkezik- Ennek néhány perccel későbbi elfolyósodása azonban a prosztatanedv enzimeinek hatására következik be.

De mi célt szolgál ez a furcsa alvadási és elfolyósodási mechanizmus? Normális ejakulációkor a spermiumok elsőként hagyják el a húgycsövet, közvetlenül utánuk a prosztatanedv, majd az ondóhólyag váladéka követi, így szembetűnő, hogy a „két társnak”, vagyis az ondóhólyagnak és a prosztatának nagyon intelligens módon összehangolt a működése.

Az ondó csak az ejakuláció funkciói során nyeri el végleges összetételét, mivel az egészséges férfi szervezetében a prosztatanedv, az ondóhólyagok és a mellékherék szekrétumai különállóak. Magömlés során a vaginába jutó spermiumok fejjel előre a prosztatanedv kíséretében menetelnek, és a sort az ondóhólyag váladéka zárja. A váladékok megalvadnak és megakadályozzák (természetesen csak részben) az ondó viszzaáramlását (reflux) a vaginán kívül.

A prosztata (dülmirigy) enzimei elsőként érkeznek a vaginába. Közvetlen érintkezésbe kerülnek a méhnyakkal, amely a hüvelycsatorna alapját alkotja. Az ugyanide került, az ondóhólyag váladékának hatására megalvadt spermát oldani kezdik. Az ebbe az alvadékba beágyazott spermiumok a méhnyaknál folyamatosan szabadulnak ki belőle.

Azonnal bejutnak a nyakcsatorna nyákjába, hogy később felvándorolhassanak a méhűrbe. így eljutnak a petevezetékekbe (méhkürtök) és kapcsolatba kerülnek az egyik kürtben található érett petesejttel. Így a spermiumok zárt csatasorban, fokozatosan kiszabadulnak az alvadt ondóból és befurakodnak a méhnyak nyílásán. Akárcsak egy kitűnően kidolgozott forgatókönyvben!

742
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]